Filodeegrolletjes met spinazie, feta en lookmayonaise

Omdat donderdagen subtiel knipogen naar het weekend deel ik graag het recept van deze overheerlijke  filodeegrolletjes voor bij het aperitief. Het deegje is uiterst krokant en dat resulteert in een fijn mondgevoel. Ook staan spinazie en feta niet op het punt de echtscheiding aan te vragen. Doe eveneens de moeite om verse lookmayonaise te maken. No way dat je deze godensaus kan vergelijken met die uit een potje.

Ingrediënten voor dit recept

lookmayonaise

 • 1 ui
 • boter
 • 400 g spinazie
 • 1 el kippenbouillon (of groentebouillon voor de vegetariërs)
 • 130 g feta
 • peper
 • nootmuskaat
 • 1 el geroosterde pijnboompitten
 • 11 bladeren filodeeg

 

Aan de slag!

 • Begin met de look te konfijten. Neem een hele bol en snijd er het topje af zodat de tenen net bloot komen te zitten. Leg dit op een vel zilverpapier en besprenkel met wat olijfolie. Sluit het zilverpapier rond de bol look en leg dit een uurtje in een oven van 160°.
 • Versnipper ondertussen een uitje en stoof dit aan in een klontje boter. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Kruid met kippenbouillon, peper en nootmuskaat. Doe de spinazie daarna in een vergiet en laat wat afkoelen. Duw het overtollige vocht eruit en leg de spinazie op een snijplank. Ga er eens enkele keren met een mes door en doe het samen met de pijnboompitten en verbrokkelde feta in een kom.
 • Laat een flinke klont boter smelten in een pannetje.
 • Neem een blad filodeeg en leg het horizontaal. Bestrijk dit met wat gesmolten boter. Dit doe je best met een borsteltje. Plooi het dubbel en bestrijk weer met gesmolten boter. Leg een flink opgehoopte eetlepel van het spinaziemengsel bovenaan. Plooi de randen dicht en bestrijk de niet ingevette kanten opnieuw met boter. Rol het deeg netjes op tot je een soort loempia krijgt. Leg alle rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkanten nog een laatste keer met boter.
 • Bak de rolletjes nu af gedurende 30 minuten in een oven van 180°.
 • Werk ondertussen de lookmayonaise af. Duw de gare look uit de bol en plet het een beetje met een vork. Meng met de (liefst verse) mayonaise, citroensap, bieslook en cayennepeper.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!