Gehaktballen in pittige uiensaus en porto

Vandaag blijven we lekker in de winterse sfeer met deze sappige gehaktballen in een decadente portosaus. De smaken zijn zo intens dat het wel eens zou kunnen zijn dat je smaakpapillen een staande ovatie geven. Ben je ook klaar om een reeks complimenten in ontvangst te nemen? Dan stel ik voor je snel richting keuken te begeven en dit toprecept uit te proberen.

Ingrediënten voor dit recep

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 el grillfix
  • 3 cookmates chapelure
  • 1 kg ajuin (in halve ringen gesneden)
  • boter
  • 3 chilipepers (versnipperd) (met zaadjes als je van pikant houdt, zonder zaadjes voor medium pikant of verminder het aantal chilipepers wanneer je niet voor pittig bent)
  • 3 tenen look (versnipperd)
  • bouquet garni (tijm, laurier, peterseliestengels)
  • potje rundsfond (240ml)
  • 2 cookmates rundsbouillon
  • 400 ml rode porto
  • 100 ml water +2 cookmates bruine saus
  • peterselie
  • peper

 

Aan de slag!

  • Meng het gehakt met de dooiers, grillfix en chapelure. Rol er gehaktballen van. Zet een stoofpot op het vuur met een klontje boter. Bak de fgehaktballen aan zodat ze mooi korstje krijgen. Ze moeten niet gaar zijn. Dit doe je best in twee keren. Haal de frikadellen uit de pot en houd ze opzij. Giet het vet uit de pot en smelt er terug een klontje boter in.
  • Stoof de uien aan in de boter tot ze glazig en wat gebruind zijn. Voeg de chilipepers en look toe en stoof even mee.
  • Leg de frikadellen er voorzichtig op en overgiet met de rundsfond en porto. Kruid met rundsbouillon. Leg de bouquet garni ertussen en laat 2 uur heel zachtjes sudderen met deksel.
  • Haal nu het deksel eraf en laat nog een half uurtje verder pruttelen. (zeer zacht)
  • Giet er het water/bruine saus mengsel bij en laat nog 5 minuutjes koken voor de binding.
  • Werk af met peterselie en peper.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!