Op een druilerige vrijdag de dertiende lijkt het me het perfect moment om een extra dosis comfort food jullie kant uit te sturen. De kachel brandt, de poes spint, de zetel knipoogt en de diepe borden staan klaar op het aanrecht om gevuld te worden met een goei “zwats” puree, vogelnestjes en een pittige tomatensaus. Eenvoud kan soms intens geluk met zich meebrengen.
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kleine ui
- 1 stengel selder
- 1 teentje look
- olijfolie
- 250 g kerstomaten
- 400 g tomatenblokjes (blik)
- 1 el rundsbouillon
- 1 kl sriracha (indien je niet van pittig houdt kan je deze ook verminderen of weglaten)
- 1 cookmate (=2el) bolognesemix
- 5 eieren
- 800 g gemengd gehakt
- 1 el grillmix
- 100 g paneermeel
- klontje boter
- peterselie
Aan de slag!
- Versnipper de ui, selder en look en stoof deze zacht in wat olijfolie.
- Voeg de kerstomaten en tomatenblokjes toe. Laat een half uurtje pruttelen onder een deksel. Giet de saus in een blender en voeg rundsbouillon, sriracha en bolognesemix toe en mix tot een gladde saus.
- Meng het gehakt met grillmix, een eitje en paneermeel.
- Kook de overige 4 eieren ondertussen gedurende 6 minuten en laat ze meteen afkoelen in koud water. Pel ze hierna voorzichtig.
- Verdeel het gehakt in vieren en maak er een platte schijf van. Leg het ei in het midden en draai het gehakt er rond tot je een mooie bal hebt. Doe hetzelfde met de overige 3.
- Bak de gehaktballen aan in bruisende boter. Leg ze daarna in een ovenschotel en bak ze verder in de oven op 180° gedurende 25 minuten.
- Serveer de vogelnestjes met een romige puree, de tomatensaus en werk af met peterselie.