Turkse eieren

Op 1 september deel ik graag dit overheerlijk ontbijtrecept dat jouw smaakpapillen niet snel zullen vergeten. Turkse eieren of çilbir geven je dag een gezonde start. De combinatie van yoghurt, gepocheerde eieren en pittige, gesmolten boter geeft net de nodige kick om je dag energiek te starten. Als leuke extra is het ook nog super simpel om klaar te maken en de kans is groot dat je zelfs alle ingrediënten in de koelkast hebt liggen. Dus waar wacht je op? Spring uit bed, ren naar de keuken en verwen jezelf!

Ingrediënten voor dit recept

 • 8 eitjes
 • azijn
 • 50 g gezouten boter
 • ¼ tl paprikapoeder
 • ¼ tl komijnpoeder
 • 1 kl sambal
 • 2 teentjes look (in heel fijne plakjes)
 • 300 g volle romige yoghurt
 • peper
 • kruidenzout
 • handvol fijngehakte bladpeterselie
 • sneetjes brood
 • olijfolie

 

Aan de slag!

 • Pocheer de eitjes. Breng in een hoge kookpot een laag water van minstens 15 cm aan de kook en voeg een flinke scheut azijn toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek 1 ei voorzichtig in een kommetje of kopje. Maak een draaiende kolkbeweging in het water. Laat het ei erin glijden. Houd het water tegen de kook aan en laat het ei in ca. 3 min. gaar worden. Doe hetzelfde met de andere eieren. Schep de eieren met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken op een velletje keukenpapier.
 • Smelt de boter in een pannetje en voeg paprika, komijn en sambal toe. Laat de plakjes look enkele minuten garen in de warme boter. Let op dat de look niet verbrandt.
 • Klop de yoghurt los en kruid met royaal wat peper.
 • Smeer het brood in met olijfolie en rooster het even in de oven.
 • Dresseer het bord.
 • Leg eerst een laag van de koude yoghurt op een bord met hierop 2 gepocheerde eieren per persoon. Kruid de yoghurt en de eitjes met kruidenzout. Bestrooi met peterselie en druppel wat van de sambalboter over het geheel. Breek de dooiers en serveer met geroosterd brood.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!