Paella

Paella, het culinair erfgoed van Spanje, heeft de harten van mensen over heel de wereld veroverd. Het is niet enkel visueel een sterk gerecht maar de overvloed aan specerijen en verschillende smaken maken van dit Spaans juweeltje een waar feest. Bovendien is het bereiden van dit gerecht een sociaal gebeuren waarbij vrienden en familie samenkomen en zich het liefst vertoeven rond de paellapan met een goed glas wijn en sterke verhalen. Dit weekend wordt het goed weer dus bij deze hoor ik graag in wie zijn tuin ik mag komen verpozen.

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 gamba’s (gekuist met kop eraan)
  • olijfolie
  • 4 drumsticks
  • wokkruiden
  • 120 g chorizo (in plakken)
  • 200 g calamares
  • 1 grote ui
  • 1 venkel
  • 1 teentje look
  • 2 rode paprika’s
  • 350 g Spaanse rijst (speciaal voor paella)
  • 1 kl paprikapoeder
  • ½ kl gerookt paprikapoeder
  • snufje saffraan
  • 1 dl witte wijn
  • 1 cookmate (=2el)  kippenbouillon
  • 1 kg mosselen
  • peper
  • handvol erwtjes (diepvries)
  • bladpeterselie

 

Aan de slag!

  • Zet een grote (paella)pan op het vuur met royaal wat olijfolie.
  • Bak de gamba’s aan in de hete olie. Kruid met peper en zout. Haal ze uit de pan en houd opzij.
  • Bak de drumsticks en kruid deze met wokkruiden. Voeg de chorizo toe en laat deze ook meebakken. Haal alles uit de pan.
  • Bak de calamares kort aan en neem ook deze uit de pan.
  • Versnipper de ui, venkel en look en stoof deze aan in de olie. Hierna mogen er stukken paprika bij. Voeg daarna de rijst toe en laat even meebakken. Kruid met paprika, gerookte paprika en saffraan.
  • Blus de pan met witte wijn.
  • Voeg nu de kip en chorizo terug toe en roer alles onder mekaar. Meng 1 cookmate kippenbouillon met 1 liter kokend water. Dit is het handigst in een maatbeker.
  • Voeg alvast een halve liter van de bouillon bij de rijst en laat zachtjes pruttelen. Probeer niet te veel te roeren. Proef af en toe een korrel rijst om te zien waar je zit in het garingsproces. Voeg indien nodig terug wat kippenbouillon toe.
  • Wanneer de rijst bijna klaar is voeg je de mosselen toe. De mosselen verliezen best nog veel vocht wat als laatste in de rijst kan trekken.
  • Voeg de diepvrieserwtjes, calamares en gamba’s toe.
  • Werk af met nog wat extra peper en fijngehakte peterselie.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!