Zelf noem ik deze soep KaBouillabaisse omdat het een echte explosie aan smaken is. Je waant jezelf in het zuiden van Frankrijk op een terrasje in de zon. Voor mij ook het ideale gerecht als er bezoek komt. Je kan alles voorbereiden en er enkel de laatste 5 minuten de vis aan toevoegen. No stress en overheerlijk!
Ingrediënten voor dit recept
Rouille
- 1/2 tl saffraandraadjes
- 1 el heet water
- 3 eidooiers
- 130 g geroosterde paprika (uit een bokaal)
- 2 tenen look
- 15 g citroensap
- 150 g saffloerolie
- snuf cayennepeper
- 1 tl zout
Soep
- flinke scheut olijfolie
- 300 g ui (versnipperd)
- 2 tenen look (versnipperd)
- 1 chilipeper (versnipperd)
- 2 stengels selder (in stukjes)
- 1 prei (halve ringen)
- 1 venkel (in stukjes)
- 140 g tomatenpuree
- 150 ml Ricard (of Pastis)
- 3 dikke tomaten (blokjes)
- 1 tl saffraandraadjes (geweekt in een beetje warm water)
- 1 el srirachasaus (als het wat pittiger mag zijn)
- bouquet garni
- 2 l water
- 2 cookmates visbouillon
- 2 cookmates kippenbouillon
- 250 g zalmfilet
- 250 g schelvis
- 250 g victoriabaars
- 1 kg mosselen (goed gespoeld)
- toast
Aan de slag!
Rouille
- Week de saffraan in een eetlepel heet water.
- Doe de eidooiers in een maatbeker met het citroensap en de look.
- Giet er de saffloerolie op. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en trek al mixend zacht naar boven.
- Voeg nu de paprika, saffraan, zout en cayennepeper toe en mix glad.
Soep
- Stoof de ui, look, chilipeper, selder en venkel aan in een flinke bodem olijfolie.
- Als deze groenten glazig zijn voeg je de prei toe.
- Roer er de tomatenpuree onder en laat even meebakken.
- Giet er nu de Ricard bij.
- Voeg de tomaten en de srirachasaus toe.
- Giet er het water bij en voeg het kruidentuiltje toe.
- Laat een 45 minuten zachtjes pruttelen.
- Kruid de soep met visbouillon en kippenbouillon.
- Snijd de vis in stukken en voeg deze samen met de mosselen toe aan de soep.
- Laat nog een dikke vijf minuten meegaren.
- Check dat de mosselen mooi open gekomen zijn.
- Serveer met toast en rouille.