Nog een overheerlijk recept dat ik met jullie wil delen deze periode. Ik besef maar al te goed dat deze dagen van culinaire ontbering echt smeken om eens iets rijkelijks, stevig en copieus achter de kiezen te steken. Daarom deze mousse van beenham afgewerkt met frisse zuren van augurk en gepekelde uitjes. Om het nog net iets weelderiger te maken werk ik af met mosterdkaviaar. Dit serveer je op een stoere toast die ook voor de nodige crunch zorgt. Wil je hier ook je tanden inzetten??
Ingrediënten voor dit recept
- 350 g beenham
- 4 el witte wijn
- 2 blaadjes gelatine (4g)
- 1 tl kruidenzout
- ½ tl uienpoeder
- ¼ tl cayennepeper
- 1 el gehakte bieslook
- 1 graanmosterd
- 150 ml volle room
- 100 ml sushiazijn
- 50 g mosterdzaad
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 30 g zure augurkjes
- 40 g zoetzure zilveruitjes + ééntje extra voor de afwerking
- enkele takjes dille
- 4 dikke sneden brood
Aan de slag!
- Laat de gelatine weken in voldoende water en klop de room lobbig.
- Verwarm de witte wijn en laat daarin de uitgewrongen gelatine in oplossen.
- Mix de beenham glad samen met kruidenzout, uienpoeder, cayenne en witte wijn.
- Roer er nu de mosterd en bieslook onder en spatel er vervolgens de room door.
- Laat de mousse opstijven in de koelkast.
- Kook het mosterdzaad 2 x op in voldoende water en giet daarna af. Kook de sushiazijn op en voeg de mosterdzaadjes toe alsook wat zout en suiker. Laat inkoken tot 1/3. Doe de zaadjes met vocht in een potje dat goed afsluit en zet in de koeling. Deze portie is teveel voor dit recept maar blijft nog wel een hele tijd goed.
- Hak de augurkjes en uitjes fijn.
- Snijd 4 toasten af van een donker brood. Snijd deze eventueel uit met een serveerring. Smeer er wat boter op en bak enkele minuten tot toast in een oven van 180°.
- Serveer de mousse op de toasten en werk af met de garnituren.