Eendenborst met spruitjes, wortelen en portosaus

Als hoofdgerecht voor deze feestdagen koos ik voor eendenborst. De gaartijd is heel gemakkijk te controleren mits gebruik van een kerntemperatuurmeter. De groentjes kunnen perfect op voorhand geprepareerd worden zodat je ze enkel nog even hoeft aan te stoven. De portosaus maak ik ook van te voren en is echt onwaarschijnlijk lekker bij de eend. En de kroketjes…die laat je gewoon bakken door een Chinese vrijwilliger. Een kind doet de was. ­čśë

Ingredi├źnten voor dit recept

 • 300 g spruitjes
 • boter
 • rundsbouillon
 • peper
 • 600 g wortelen (eventueel gekleurde)
 • 1 sjalot
 • 1 stengel selder
 • enkele takjes tijm
 • 1 teentje look (gekneusd)
 • 1 potje wildfond (240ml)
 • 240 ml rode porto
 • 50 ml balsamico azijn
 • 2 cookmates gourmetsaus
 • 2 grote eendenborsten
 • kroketten

 

Aan de slag!

 • Kook of stoom de spruitjes beetgaar. Spoel ze daarna in ijskoud water om de groene kleur te behouden.
 • Kook of stoom de wortelen beetgaar.
 • Snijd de sjalot en selder in stukken en stoof deze aan in een klontje boter. Voeg look en takjes tijm toe. Daarna mag er de wildfond Vul het bokaaltje terug met porto en voeg het toe samen met de azijn en 1 tl rundsbouillon. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Zeef daarna de saus en doe hem terug in het pannetje. Meng de gourmetsaus met een bodempje water en doe dit beetje per beetje bij de kokende saus. Check de binding. (Moest de saus bijvoorbeeld iets meer ingekookt zijn ga je wat minder nodig hebben) Kruid met wat extra peper en zet het vuur uit. Monteer de saus, net voor het serveren, met een klontje koude boter.
 • Snijd de vetkant van de eendenborst in. Kruid beide kanten met peper en zout. Bak de borsten op de vetkant krokant. Leg ze daarna in een ovenschotel met de vetkant naar boven. Het handigste is dat je nu een kerntemperatuurmeter gebruikt. Steek deze mooi in het midden en zet de borsten in een oven van 150┬░ tot de kerntemperatuur 52┬░ is. Neem de schotel uit de oven en dek het vlees even af met zilverpapier. Laat de temeratuur nog stijgen tot 56┬░. (Mijn vlees zat ongeveer 20 minuten in de oven. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte)
 • Stoof net voor het serveren de spruitjes even aan in een klontje boter en kruid ze met peper en wat rundsbouillon.
 • Stoof ondertussen de wortelen aan in wat boter en kruid met peper en zout.
 • Bak de kroketjes en dresseer daarna de bordjes samen met het vlees, groentjes en de saus.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!