Met dit recept gaan we de Griekse toer op. Voor de saus gaan we aan de slag met venkel, ouzo en geroosterd venkelzaad. Voor de frisse toets werk ik de potjes af met feta. Je kan dit gerechtje perfect als voor- of hoofdgerecht serveren. Hou je van extra spicy? Gebruik dan een chilipeper extra en laat de zaadjes er zeker in. Smakelijk eten!
Ingrediënten voor dit recept
- 450 g scampi
- wokkruiden
- 1 el venkelzaad
- olijfolie
- 2 uien
- 1 venkel
- 1 chilipeper (in plakjes)
- 3 tenen look (in plakjes)
- 30 g tomatenpuree
- 100 ml ouzo
- 500 g passata
- 1 el kippenbouillon
- 1 el gedroogde oregano
- 4 tomaten (geëmondeerd, zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden)
- 100 g feta
- enkele pluksels dille
- 200 g orzo
- schep groentebouillon
Aan de slag!
- Pel de scampi en verwijder het darmkanaal. De staartjes laat ik eraan. Doe ze in een kommetje en bestrooi met wokkruiden. Zet in de koeling tot we ze terug nodig hebben.
- Rooster het venkelzaad in een droge hete pan. Daarna kneus je deze in een vijzel of met een kookpot op je snijplank.
- Zet een stoofpotje op het vuur met een flinke scheut olijfolie.
- Versnipper de uien en de venkel in kleine stukjes. Stoof deze op een zacht vuurtje in de olijfolie. Voeg de chilipeper en de look toe. Laat alles zacht stoven.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even meegaren.
- Voeg de ouzo toe in laat inkoken.
- Voeg de passata, kippenbouillon en oregano toe. Spoel de fles passata uit met wat water (1/4 fles) en voeg dit ook toe. Laat een half uurtje pruttelen onder een deksel.
- Voeg de tomatenblokjes toe.
- Kruid wat extra met peper.
- Kook de orzo beetgaar en water met een flinke schep groentebouillon. Giet af en roer er een scheutje olijfolie onder.
- Verdeel de saus onder vier vuurvaste kommetjes en leg er de scampi op. Verkruimel de feta over het potje en werk af met een extra drizzle Zet de potjes een 10-tal minuten in een heteluchtoven + grill. Werk af met dille en serveer met orzo.