Giouvetsie is een gekende Griekse stoofpot met overheerlijke specerijen. In dit recept maak ik deze met rundsvlees maar je kan ook perfect lamsvlees of kip gebruiken. Wat wel typisch is aan dit gerecht is dat je de orzo (griekse pasta) in de saus laat meegaren. Over comfortfood gesproken…
Ingrediënten voor dit recept
- 800 g rundsstoofvlees
- klontje boter
- olijfolie
- 2 dikke rode uien
- 3 dikke wortelen
- 3 tenen look (in plakjes)
- 1 chilipeper (versnipperd)
- 70 g tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 240 ml rundsfond
- 800 g tomatenblokjes (uit blik)
- 2 blaadjes laurier
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el tijmblaadjes
- 1 kaneelstok
- 1 cookmate rundsbouillon
- 2 el olijven
- 300 g orzo
- verse oregano
- geraspte kaas (parmezaan of een harde Griekse kaas moest je deze ergens vinden)
Aan de slag!
- Bak het vlees aan in bruisende boter en kruid met peper en zout. Haal het daarna uit de stoofpot en zet het vuur iets lager. Voeg een scheutje olijfolie toe.
- Snijd de uien en wortelen in stukjes en stoof deze aan in de olie. Voeg de look en chilipeper toe.
- Laat de tomatenpuree even meegaren.
- Voeg nu de rode wijn, rundsfond, tomatenblokjes, laurier, oregano, tijmblaadjes en het kaneelstokje toe. Kruid met rundsbouillon.
- Doe het vlees terug in de pot en voeg de olijven toe.
- Laat 3 uurtjes zachtjes stoven onder een deksel.
- Voeg de orzo toe aan de stoofpot en laat deze meepruttelen tot het gaar is. Roer af en toe. Als er te weinig vocht is doe je er een klein beetje water bij.
- Werk de borden af met kaas en enkele takjes verse oregano.