Ik maak graag stoofpotjes als we bezoek krijgen. Ze zijn makkelijk op voorhand te bereiden en je hebt er weinig omzien naar. Op het menu vandaag staan varkenswangen met rode wijn, pickles en stroop. Het vlees is botermals en de saus heeft een zoetzure toets. Ronduit zalig eten als je ‘t mij vraagt! Als variatie kan je de pasta ook eens afwerken met wat rucola en citroenzeste.
Ingrediënten voor dit recept
6-8 personen
- 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1,5 kg varkenswangen (in twee gesneden)
- pezo
- boter
- 2 dikke uien
- 2 dikke wortelen
- 3 stengels selder
- 3 tenen look
- 15 jeneverbessen
- 1 cookmate rundsbouillon
- 140 g tomatenpuree
- 300 ml weekvocht van het eekhoorntjesbrood
- 500 ml rode wijn
- 2 el Luikse siroop
- 4 el pickles
- bouquet garni
- 2 cookmates bruine saus
- 1 kg pastaschelpen
- Parmezaanse kaas
- fijngehakte peterselie
Aan de slag!
- Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en overgiet met lauw water. Laat ze weken tot ze mooi zacht zijn.
- Bak de varkenswangen aan (best in twee keer) in bruisende boter en kruid ze met peper en zout. Haal ze uit de stoofpot en zet ze opzij.
- Snijd de uien in halve ringen en stoof ze in dezelfde pot aan. Voeg indien nodig nog een klontje boter toe. Snijd ondertussen de wortelen en selder in stukken en versnipper de look. Knijp het nat uit de paddenstoelen en snijd deze in groffe stukken. Houd 300 ml van het weekvocht opzij. Stoof alle groenten verder aan met de uien. Kruid ze met peper en rundsbouillon. Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
- Voeg nu het weekvocht, rode wijn, siroop, pickles, jeneverbessen, bouquet garni en het vlees toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur wat lager en laat de stoofpot 2 uur zachtjes pruttelen onder deksel.
- Meng 2 cookmates bruine saus met een bodempje water en giet dit bij de stoofpot. Laat nog een paar minuten meekoken en kruid af met een extra draai peper.
- Kook de pastaschelpen beetgaar en meng alles onder elkaar.
- Werk af met wat versgeraspte Parmezaan en peterselie.