Gevuld kalkoengebraad met pommes anna, witloof en portosaus

Voor degenen die nog met hun handen in het haar zitten over het kerstdiner heb ik ter inspiratie dit klassiek hoofdgerecht gemaakt. Lekker gevulde kalkoen met witloof, aardappeltjes en portosaus. Dit gerecht kan zeer goed voorbereid worden zodat je op de avond zelf stressloos bij aan tafel kan zitten. Het recept dat ik uitgeschreven heb is perfect voor 6 personen maar kan ook zeer makkelijk vermeerderd worden. Fijne feestdagen alvast!

Ingrediënten voor dit recept

 • 1,2 kg kalkoengebraad
 • 300 g ontbijtspek

Vulling

 • 200 g appel (in kleine blokjes)
 • 40 g pistachenoten
 • 250 g kippengehakt
 • 1 ei
 • 40 g chapelure
 • 1 kl grillfix

Pommes Anna

 • 1 kg vastkokende aardappelen (met schil en goed gewassen)
 • 80 g gezouten boter
 • 1 flinke el fijngehakte tijm
 • 1 kl zout
 • flinke draai peper

Groenten

 • 12 fijne stronkjes witloof
 • boter
 • pezo

Saus

 • 1 potje rundsfond (240 ml)
 • 250 ml rode porto
 • 50 ml balsamico azijn
 • 50 ml braadvocht (na de kalkoen gebakken te hebben)
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 kl rundsbouillon
 • 2 cookmates bruine saus
 • enkele klontjes koude boter

 

Aan de slag!

 • Stoof de appelblokjes kort aan in een klontje boter en hak de pistachenoten grof. Meng alle ingrediënten voor de vulling.
 • Snijd het kalkoengebraad open (als een enveloppe) en klop deze wat platter met de onderkant van een kookpot. Kruid met wat peper en zout. Leg de vulling in de breedte over het vlees en duw wat plat. Rol het vlees op zodat de vulling ingesloten is.
 • Leg het ontbijtspek, dakpansgewijs op het aanrecht. Maak twee rijen onder elkaar even lang als de lengte van het gebraad. Leg het vlees bovenaan het spek en rol het op. Draai het in zilverpapier op tot een worst. Leg de worst op een bakplaat en leg deze 45 minuten in een oven van 180°. Giet daarna het vrijgekomen braadvocht in een kommetje. Dan gaat het zilverpapier eraf en leg je het gebraad nog 15 minuten terug zodat het spek mooi kan kleuren in de oven. Laat even rusten.
 • Snijd de aardappelen in ultra dunne plakjes. Ik gebruik hiervoor een mandoline. Smelt de boter en giet deze over de aardappelplakjes. Voeg de tijm, peper en zout toe. Meng alles goed onder elkaar. Neem een muffinvorm en vet de vormpjes goed in. Verdeel de aardappelplakjes over 12 vormpjes. Zet deze in een hete oven gedurende 35 minuten. Controleer met een aardappelmesje of de aardappeltjes gaar zijn.
 • Stoof het witloof in wat boter en kruid met peper en zout.
 • Voor de saus doe je de porto, rundsfond, kalkoenbraadvocht, balsamico en laurier in een steelpannetje. Laat dit inkoken tot ongeveer de helft. (+-300ml) Kruid met peper en rundsbouillon. Meng de bruine saus in een potje met een bodempje water. Giet dit mengsel bij de kokende saus om zo in te dikken. Net voor het serveren werk je de saus af met enkele klontjes koude boter. Laat ze nu niet meer koken.
 • Dresseer het bordje.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

https://de-keuken-van-liselotte.be/product/artisanale-rundsfond/
https://de-keuken-van-liselotte.be/product/bruine-saus/
https://de-keuken-van-liselotte.be/product/rundsbouillon/

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!