Ragu alla Bolognese

Ragu alla bolognese mag je niet verwarren met onze Vlaamse bolognesesaus. Deze Italiaanse klassieker uit Bologna is een vleessaus die uren staat te pruttelen tot alle smaken goed ingekookt zijn en daardoor heel intens is. In tegenstelling tot onze spaghettisaus zitten hier veel minder groenten in en is het ook verboden om een teentje look toe te voegen. 🤪 Met dit recept ga ik dus volledig the Italian way! Ben eens benieuwd welke jouw voorkeur geniet? Ik kan moeilijk kiezen…

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 g pancetta
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 200 g ui
  • 200 g selder
  • 200 g wortel
  • 600 g rundsgehakt
  • 1 cookmate rundsbouillon
  • peper
  • 3 el tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 1 potje rundsfond
  • 400 g tomatenpulp
  • scheutje melk
  • 500 g spaghetti
  • parmezaanse kaas

 

Aan de slag!

  • Snijd de pancetta in blokjes en bak ze aan in een stoofpot met een scheutje olijfolie en een klontje boter.
  • Snijd de groentjes in kleine dobbelstenen en doe ze bij het spek. Stoof ze glazig.
  • Zet het vuur terug iets hoger en voeg het gehakt toe. Laat rustig aanbakken.
  • Kruid met peper en rundsbouillon.
  • Roer de tomatenpuree onder het mengsel en laat even meebakken. Blus daarna met de rode wijn.
  • Voeg de rundsfond toe en vul het potje terug met water en doe dit er ook bij. Het blikje tomatenpulp mag de rest ook vervoegen.
  • Zet het deksel op de pot en zet de ragu 3 uur lang in een oven van 130°.
  • Haal de pot uit de oven en zet hem op het vuur. Voeg een klein scheutje melk toe en kruid nog eens flink met wat peper.
  • Kook de pasta al dente en doe hem daarna bij de saus. Zet alles goed onder elkaar en stort de pasta uit in een grote schaal. Werk af met vers geraspte parmezaan.

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!