“Al jaren praat ik op de markt over deze saus. Ik ben er zo verzot op, dat ik het recept van deze witte wijnsaus tegen veel klanten vertel en zelfs voor hen opschrijf. Hoog tijd dus om het online te zetten! Deze witte wijnsaus is niet alleen ongelooflijk lekker, maar ook super makkelijk om te maken. En ook perfect om op voorhand klaar te maken. Combineer deze witte wijnsaus zeker ook een met andere vissoorten. Voeg wat dille of bieslook toe en geniet!”
Ingrediënten voor dit recept
- 1300 g bloemige aardappelen
- 500 g spinazie
- klontje boter
- peper
- nootmuskaat
- 150 ml volle melk
- 1 cookmate groentebouillon
- 2 sjalotjes (ongeveer 80g)
- Klontje boter
- 300ml witte wijn
- 300ml water
- 1 cookmate visbouillon
- 300ml room
- 1 el witte saus (eventueel)
- peper
- 2 el fijngehakte peterselie
- 100 g grijze garnalen
- 2 tomaten
- 4 zeetongen (opgekuist door visboer)
- klontje boter
- grof zout
- peper
Aan de slag!
- Verwijder de schil van de tomaten door ze enkele seconden in kokend water te dompelen. Dit wordt ook wel emonderen genoemd.
- Haal vervolgens de pitjes eruit en snijd ze in kleine stukjes. Zet daarna de tomaten even opzij.
- Tijd voor de befaamde witte wijnsaus! Versnipper de sjalotjes en stoof ze aan in boter.
- Voeg de witte wijn, het water met de visbouillon en de room toe.
- Laat dit mengsel geruime tijd inkoken tot je terug ongeveer 300ml overhoudt. Indien nodig kan je de saus bijbinden met een beetje witte saus.
- Voeg net voor het serveren zowel de peterselie als een flinke draai van de pepermolen toe.
- Kook of stoom de aardappelen.
- Smelt een klontje boter in een hoge kookpot.
- Hak de spinazie grof en doe deze samen de zachtgekookte aardappelen in de pot.
- Maak er puree van door de melk toe te voegen en kruid het geheel af met peper, nootmuskaat en groentebouillon.
- Voilà, je zeetong in witte wijnsaus is klaar. Tijd voor de afwerking. Dresseer het bord en werk af met de tomatenblokjes en de grijze garnalen.