Stoofpotje van witte kool met varkenshaas en rookworst

Voor deze stoofpot haalde ik mijn inspiratie bij de keuken van mijn mama. Vroeger maakte zij wel eens Bigos: een Pools gerecht met witte kool, tomaat en rookworst. Echt super lekker! Dit is mijn versie geworden. Met wat extra’s zoals bonen en varkenshaas. Je kan het met een gekookt aardappeltje serveren, maar voor mij mag het zo. Lekker low carb. Laat het smaken!

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 g varkenshaasje
  • klontje boter
  • fritfix
  • 3 uien (+-350g)
  • 3 tenen look
  • 500 g champignons
  • 1 kleine witte kool (+-1kg)
  • 2 cookmates rundsbouillon
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • snuf cayennepeper
  • 4 laurierblaadjes
  • 140 g tomatenpuree
  • 150 ml witte wijn
  • 500 ml water
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 500 g witte bonen (uit een bokaal of blik)
  • 1 rookworst
  • Peper
  • 2 el fijngehakte oregano
  • 3 el fijngehakte bladpeterselie

 

Aan de slag!

 

  • Smelt een klontje boter in een stoofpot.
  • Wrijf het varkenshaasje in met fritfix en korst het aan in de hete boter.
  • Haal het vlees uit de pot en leg het opzij. (vanbinnen is het dus nog helemaal rauw)
  • Snijd de uien in halve ringen en stoof ze aan in dezelfde pot. Voeg indien nodig nog een klein beetje vetstof toe.
  • Versnipper de look en stoof die mee aan.
  • Snijd de witte kool in vieren. Snijd er het harde kontje uit. Hak de kool in grove repels en de champignons in vieren en voeg toe aan de rest. Bestrooi het geheel met 1 cookmate rundsbouillon, paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Laat kort meestoven.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en laat deze even meebakken.
  • Overgiet met de witte wijn.
  • Voeg het water, laurier, 1 cookmate rundsbouillon en tomatenblokjes toe.
  • Laat een halfuur zachtjes sudderen met een deksel.
  • Snijd de rookworst in schijfjes en voeg, samen met de gespoelde bonen, toe.
  • Laat nog 10 minuten meepruttelen.
  • Snijd het vlees in fijne plakjes.
  • Roer onder de stoofpot en zet het vuur af. Door de warmte zullen deze net gaar zijn, maar niet taai.
  • Werk af met flink wat peper, oregano en peterselie.

 

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!