Er wordt wel eens gezegd dat als je je huis wilt verkopen je best eerst een appeltaart bakt. De geur zou namelijk een thuisgevoel oproepen bij de kopers. Wel deze gebraden kip in de boven mag ook in dat rijtje, volgens mij!
Ingrediënten voor dit recept
Voor de bloemkoolcrème
- 1 kg bloemkoolroosjes
- 1 el kippenbouillon
- peper
- 2 el kruidenboter
Voor de kip en groenten
- 1 braadkip (+-1,3kg)
- 3 el saffloerolie
- 2 el fritfix
- 1 bio citroen
- bosje tijm
- 2 grote wortelen
- 1 middelgrote pastinaak
- 8 teentjes look (in de schil en licht gekneusd)
- 600 g krieltjes
- 100 ml olijfolie
- 4 laurierblaadjes
- grof zout
- peper
Aan de slag!
Bloemkoolcrème
- Kook of stoom de bloemkool gaar.
- Doe de roosjes in een blender samen met kippenbouillon, peper en kruidenboter.
- Mix tot een gladde crème.
De gebraden ovenkip en groenten
- Schil de wortelen en de pastinaak en snijd ze in redelijk grote stukken.
- Doe de stukken samen met de look, krieltjes en laurierblaadjes in een grote ovenschotel.
- Overgiet met olijfolie en kruid met grof zout en peper.
- Meng saffloerolie met fritfix en wrijf de kip goed in met deze marinade.
- Prik een paar keer in de citroen met een mesje en steek deze samen met de tijm in de kip.
- Leg de kip bij de groenten.
- Verwarm de oven op 200°C.
- Bak de kip 10 minuten en zet dan de oven op 160°C.
- Laat de kip nog 70 minuten verder garen op de lagere temperatuur.
- Je mag de kip af en toe overgieten met het braadvocht.