Als ik vandaag buiten kijk lijkt het me nog steeds het geschikte moment om een stevige ovenschotel in elkaar te draaien. Dit keer ga ik aan de slag met knolselder, oesterzwammen en spek maar je kan dit gerecht ook perfect vegetarisch houden zonder in te boeten aan kracht en volheid.
Ingrediënten voor dit recept
- 800 g knolselder
- kruidenzout
- 800 g aardappelen
- groentebouillon
- olijfolie
- 300 g oesterzwammen (in hapklare stukken gescheurd)
- 2 sjalotjes (versnipperd)
- 1 teentje look (versnipperd)
- peper
- zout
- 300 g gerookte spekblokjes
- 1 potje gevogeltefond (240ml)
- ½ l volle melk
- 2 cookmates witte saus
- 2 cookmates bospaddenstoelensoep
- zakje geraspte Brugge kaas (190 g)
- verse dragon
Aan de slag!
- Schil de knolselder en snijd hem met behulp van een mandoline in plakken van ongeveer 2 à 3 mm. Handigste is dat je de knolselder eerst even in 2 of 3 snijdt. (Er zijn ook warenhuizen waar je deze reeds in plakken gesneden kan kopen)
- Kook of stoom de knolselderplakken even kort en laat ze daarna goed uitdrogen. Zorg dat ze nog een bite hebben.
- Kook de aardappelen beetgaar in water met een schep groentebouillon. Giet ze daarna af en laat ze een beetje afkoelen. Snijd ze daarna ook in plakken.
- Bak de spekblokjes zonder vetstof en laat ze daarna uitlekken in een bord met een velletje keukenpapier.
- Bak nu in dezelfde pan de oesterzwammen in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de sjalotjes en look toe. Kruid met peper en zout. Giet het potje gevogeltefond erbij en laat dit even inkoken.
- Meng de melk met de witte saus en bospaddenstoelensoep en giet dit mengsel bij de oesterzwammen en laat even opkoken.
- Voeg een eetlepel fijngehakte dragon toe aan de saus en kruid met wat extra peper.
- Maak nu de ovenschotel. Begin met een heel klein beetje van de saus op de bodem te doen. Leg hierover de helft van de knolselder. Kruid deze wat extra af met kruidenzout en peper. Bestrooi met 1/3 van de kaas en de helft van de spekblokjes. Hierover doe je de helft van de paddenstoelensaus en werk je af met de helft van de aardappelschijfjes.
- Dit herhaal je nogmaals en je eindigt met 1/3 gemalen kaas over de aardappelen te doen.
- Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in een oven van 180°. Haal daarna de folie weg en laat nog 15 minuten in dezelfde oven staan om de kaas mooi te kleuren.
- Werk de bordjes af met wat extra dragonblaadjes.