Jamaican chicken curry with rice and peas

Voor deze overheerlijke stoofpot moest ik bij mijn zus te rade gaan. Zij woonde destijds in Engeland en leerde daar Jamaicaans koken bij haar toenmalige schoonfamilie. Af en toe ging ik als kind samen met mijn ouders met de boot naar Engeland om haar te bezoeken. Ik kan stellen dat deze keuken een echte openbaring voor me was. Komende van de oervlaamse klassiekers van thuis waren zulke gerechten echt zot spannend. Thanks zusje voor de inspiratie. 😘

Ingrediënten voor dit recept

Curry

 • 1,5 kg kippendijfilet
 • 2 uien
 • 3 tenen look
 • saffloerolie
 • 1 el tijmblaadjes
 • 1 el allspice (ook wel piment)
 • 3 el currypoeder
 • 1 el zwarte peper
 • ½ el zout
 • 2 wortelen
 • bussel lenteuitjes
 • 1 el caribbean spice (zit niet in het origineel recept maar past er wel perfect bij)
 • 1 kl uienpoeder
 • 1 kl gemberpoeder
 • 1 habanero peper
 • kippenbouillon
 • 300 g aardappelen (bloemig)

Rice and peas

 • 130 g gedroogde kidneybonen (een nacht op de week gezet in voldoende water)
 • 1 habanero peper
 • 2 tenen look
 • 3 lenteuien
 • 1 kl all spice
 • 1 ui
 • paar takjes tijm
 • blik kokosmelk
 • 400 g langgraan rijst
 • groentebouillon

 

Aan de slag!

 • Snijd de kippendijen in twee en doe ze in een kom. Snijd de uien grof en versnipper de look. Doe deze samen met de tijm, all spice, 2 el currypoeder, zwarte peper,zout en 3 el saffloerolie bij de kip. Zet goed onder elkaar en laat een nachtje marineren.
 • Haal nu de uien wat van de kip en houd deze apart.
 • Zet een stoofpot op het vuur met een flinke scheut saffloerolie. Laat hierin 1 el currypoeder, caribbean spice, uienpoeder en gemberpoeder aanbakken. Voeg de uien toe en de wortelen die je een dikke plakken gesneden hebt. Voeg daarna de kip toe en laat even meebakken. Giet er dan water over zodat de kip half onder staat. Leg de peper er in zijn geheel bij zonder hem stuk te maken. Laat een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje. Proef af en toe eens van de saus. Als je deze pikant genoeg vindt haal je de peper eruit.
 • Snijd de aardappelen in grotere stukken en doe ze bij de curry. (zij gaan voor binding zorgen) Laat ze nog 20 minuutjes meekoken. Kruid af met kippenbouillon.

 

 • Giet de bonen af en kook ze in water met een schepje groentebouillon. Zorg dat het water een 10 cm boven de bonen komt. Versnipper de ui, look, lenteui en doe ze bij het water alsook de allspice en tijm. De peper mag er in zijn geheel in. Laat de bonen ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Wanneer ze bijna gaar zijn haal je de takjes tijm en de peper eruit. Giet het blikje kokosmelk bij de bonen en voeg de rijst, die je eerst goed gespoeld hebt, toe. Roer alles onder elkaar. Zorg dat er ongeveer dubbel zoveel vocht als rijst inzit. (Voeg indien nodig wat water toe.) Laat de rijst met de bonen gaar koken tot het vocht opgeslorpt is.

 

 • Serveer de curry met de rijst en eventueel wat schijfjes gebakken bakbanaan.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!