Risotto met bospaddenstoelen

Risotto…what is not to love? Eén van mijn favoriete bereidingen is deze met paddenstoelen. Daar ben ik zoooo verzot op! Naar mijn smaak moet een risotto heel smeuïg zijn. Daarom giet ik beetje per beetje de bouillon bij de rijst en blijf ik veel roeren. Op die manier komt er meer zetmeel vrij en wordt hij extra cremig. De intense smaak van het gedroogd eekhoorntjesbrood en de verse boschampignons maken dit gerechtje echt next level! 

Ingrediënten voor dit recept

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 300 g risotto rijst
  • olijfolie
  • 120 g fijngesnipperde sjalot
  • 1,2 l water + 1 cookmate kippenbouillon
  • 2 dl witte wijn
  • 120 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 300 g bospaddenstoelen
  • boter
  • handvol fijngehakte bladpeterselie
  • 20-tal blaadjes salie
  • pezo

 

Aan de slag!

  • Neem een kom en doe hier het eekhoorntjesbrood in. Giet er lauw water over tot ze onder staan. Laat weken.
  • Zet een pot op het vuur met een scheutje olijfolie en stoof de sjalotjes zachtjes aan.
  • Voeg nu de rijst toe en laat even mee stoven tot de korrel glazig is. Roer regelmatig. Blus met de witte wijn en laat inkoken.
  • Neem 300 ml van het weekvocht van de paddenstoelen en voeg dit toe.
  • Ondertussen heb je een kookpot met het water en kippenbouillon (of groentebouillon indien je volledig veggie wil) op het vuur staan. Laat het op een heel laag vuurtje staan zodat het tegen het kookpunt blijft. Voeg regelmatig een pollepel of twee van de bouillon toe aan de risotto. Laat telkens weer inkoken voor je opnieuw bouillon toevoegt. Blijf regelmatig in de kookpot roeren indien je ook van een zeer smeuïge risotto houdt. Proef af en toe een rijstkorrel om te zien of deze bijna beetgaar is.
  • Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood grof met een mes. Zet een pan op het vuur met een klontje boter. Bak alle paddenstoelen en kruid met peper en zout.
  • Wanneer de rijst al dente is neem je de pot van het vuur en voeg je een flinke draai peper toe alsook de Parmezaan, paddenstoelen, peterselie en een mooi klontje boter. Roer alles onder elkaar.
  • Zet een klein pannetje op het vuur met een bodempje olijfolie. Laat de olijfolie warm worden en bak hierin de salieblaadjes. Schep er daarna de blaadjes uit en laat ze uitlekken op een velletje keukenpapier. De blaadjes moeten mooi krokant zijn.
  • Schep de risotto uit en werk af met salieblaadjes en een lepeltje van de salieolie.

Deze producten zijn onmisbaar voor dit recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!