De combinatie van witloof, kaassaus en hesp heeft zich al geruime tijd bewezen. In dit gerecht probeer ik er net dat tikkeltje meer in te steken door te combineren met bruschetta met beenham en gebakken paddenstoelen. Het resultaat? Een lekker en rijkelijk voorgerecht met de nodige smeuïgheid en crunch.
Ingrediënten voor dit recept
- 350 g witloof (grof gesneden)
- klont boter
- klein scheutje water
- peper
- nootmuskaat
- 300 ml melk
- 300 g Old Amsterdam (geraspt)
- 1 el citroensap
- 1 cookmate witte saus
- 450 g paddenstoelen (ik gebruikte hier kastanjechampignons en beukenzwammen)
- klontje boter
- peper
- grof zout
- 2 blaadjes salie (fijngesneden)
- 1 klein stokbrood
- olijfolie
- kruidenzout
- 4 plakjes beenham
- bieslook
Aan de slag!
- Stoof de witloof langzaam zacht in een klontje boter. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Kruid met peper en nootmuskaat.
- Giet de melk bij de witloof en laat zachtjes opkoken. Doe de kaas bij het mengsel en laat deze smelten. Mix het geheel met de staafmixer of in de blender. Zet terug op een zacht vuurtje en klop er 1 cookmate witte saus onder. Laat nog even opkoken. Werk af met citroensap en een flinke draai peper. Houd warm op een zeer zacht vuurtje.
- Snijd het stokbrood in schijven en smeer het in met wat olijfolie. Bestrooi het met een klein beetje kruidenzout. Bak de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Beleg ze met beenham.
- Bak de paddenstoelen in wat boter en kruid met peper en grof zout. Werk af met salie.
- Serveer het bordje zoals op de foto en werk af met wat fijngesnipperde bieslook.