lamstajine

“Enkele weken geleden kreeg ik van mijn broer en schoonzus een tajine. De hoogste tijd dus om er mee aan de slag te gaan! Ik wou graag iets met lamsvlees maken en meteen ook de Noord-Afrikaanse keuken in ere houden. En voilà: dit recept voor tajine van lam! Wie hier niet instant gelukkig van wordt raad ik een korte check-up aan bij de huisdokter. 😉 Zelf geen tajine cadeau gekregen? Dit recept maak je ook eenvoudig klaar in een gewone stoofpot.” 

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 dikke uien
  • 3 tenen look
  • 1,5 kg lamsstoofvlees
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 1 flinke wortel
  • 2 stengels selder
  • 1 chilipeper
  • 1 el baharat kruidenmix (verkrijgbaar in de meeste supermarkten)
  • 1 el ras el hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 300 ml kokend water
  • plukje saffraandraadjes
  • 1 el rundsbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 zoete aardappel
  • 1 aubergine
  • wokkruiden
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 blik kikkererwten
  • 120 g gedroogde abrikozen(gehalveerd)
  • 80 g blanke amandelen
  • 3 el tomatensoep
  • peterselie
  • koriander
  • munt

 

Aan de slag!

tajine van lam
  • Een tajine met lam? Haal je tajine maar boven! Zet ‘m op een hoger vuur met een scheut olijfolie.
  • Kruid het vlees met peper en zout en korst het aan in de tajine. Dit doe je best in twee keer.
  • Haal het vlees er even uit en zet apart. Doe terug een beetje olijfolie in de tajine. Snijd de ui in halve ringen en doe ze in deze pot. Stoof ze kort aan.
  • Versnipper de look en de chilipeper. Snijd de wortel en de selder in blokjes, en voeg zowel deze als het vlees toe. Bestrooi met de baharat en ras el hanout-kruiden en stoof even mee aan. Voeg de kaneelstok en de tomatenblokjes toe.
  • Doe de rundsbouillon en de saffraandraadjes bij het kokend water. Giet over het vlees en zet er het deksel op. Laat nu een 40tal minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  • Snijd de zoete aardappel en de aubergine in blokjes en leg ze boven op de stoofpot. Bestrooi met wokkruiden en duw de groenten een beetje aan met een lepel zodat ze onder staan. Zet het deksel er terug op en laat nog een kwartiertje sudderen.
  • Snijd nu de paprika en de courgette in blokjes en doe deze samen met de kikkererwten en de abrikozen bij de rest. Bestrooi opnieuw met wokkruiden en druk weer een beetje aan. Zet het deksel erop en laat opnieuw een kwartiertje verder garen.
  • Rooster de amandelen kort in een droge pan en houd opzij.
  • Bestrooi de tajine met tomatensoep en roer er deze voorzichtig onder. Dit zal je saus een lichte binding geven.
  • Werk af met de groene kruiden, peper en de amandelen.
  • Serveer je tajine van lam met couscous of brood.
tajine van lam

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!