Dit sausje kennen we van de klassieker “vitello tonnato”. Daar wordt deze saus geserveerd met dunne lapjes kalfsvlees en kappertjes. Ik vind hem ook heerlijk bij een slaatje of onder deze koude pasta. Vandaag serveer ik het als hoofdgerecht, maar deze koude pastasalade met boontjes kan ook perfect dienen als bijgerecht. Deze salade kan je helemaal op voorhand klaarmaken en afgewerkt in de koelkast bewaren. Dat geeft mij de tijd om nog even van het zonnetje te genieten!
Ingrediënten voor dit recept
Voor de saus:
- 2 eidooiers
- afgestreken el mosterd
- 2 el citroensap (halve citroen)
- 300 ml saffloerolie
- 4 ansjovisfilets (gezouten)
- 1 el kappertjes
- 1 blikje tonijn in eigen nat (160g netto gewicht)
- peper
- 1 kl kruidenzout
Voor de pasta:
- 500 g pasta naar keuze
- groentebouillon
- saffloerolie
- 1 el kruidenzout
- 350 g prinsessenboontjes in stukjes gesneden (beetgaar gekookt en afgekoeld onder koud water)
- 250 g kerstomaatjes (gehalveerd)
- 70 g zwarte olijven (in ringen)
- 130 g rode ui (in ringen)
- 5 hardgekookte eitjes
- enkele blaadjes basilicum
Aan de slag!
Voor de saus:
- Neem een smalle maatbeker en doe hierin de eidooiers, mosterd en het citroensap.
- Giet er nu de saffloerolie op.
- Zet je staafmixer op de bodem van de beker en mix dan langzaam tot een mayonaise van onder naar boven.
- Doe er nu tonijn (met redelijk wat van het nat), kappertjes, ansjovisfilets, peper en kruidenzout bij. Mix verder tot een gladde saus.
Voor de pasta:
- Kook de pasta beetgaar in water met groentebouillon en giet af. Doe deze in een grote mengkom en besprenkel met saffloerolie en bestrooi met het kruidenzout. Meng dit goed onder elkaar en laat de pasta koud worden.
- Als de pasta koud is doe je er de rest van de ingrediënten onder(maar hou nog wat opzij om je schotel mee af te werken) alsook de helft van de tonijnsaus.
- Doe de koude pastasalade met boontjes in een mooie kom en werk de bovenkant af met je overgebleven garnituur.
- Zet de rest van de saus bij op tafel voor degene die graag wat extra hebben.