“Moest je het ultieme geluk kunnen uitdrukken in smaak, dan ben ik er zeker van dat deze Indonesische kippensoep dicht in de buurt komt. Hou je zakdoek bij de hand want er kunnen wel eens traantjes van ontroering rollen. Ik weet dat het gerecht wat werk vergt, maar het is het dubbel en dik waard. Volg het recept nauwkeurig (ik zou de ingrediënten alvast verdubbelen) en je zal de lekkerste kippensoep ooit op tafel toveren!”
Ingrediënten voor dit recept
Kruidenpasta
- 1 stengel citroengras
- 3 tenen look
- 40 g gember (geschild)
- 3 limoenblaadjes
- 15 g verse kurkuma (Liefst geschild. Dit is bij sommige warenhuizen verkrijgbaar en zeker bij een bio-winkel.)
- 2 rode chilipepers (één met en één zonder zaadjes)
- 1 el trassi (verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkt)
- 1 el tamarinde (verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkt)
- 1 bosje koriander (ook de steeltjes)
- 100 ml saffloerolie
- 1 hoevekip (overtollig vet een beetje weggesneden)
- 1,5 l water
- 2 blikjes kokosmelk (800ml)
- boterpapier
- 5 el vissaus
- 50 ml limoensap
- 2 el honing
- 1,5 cookmate kippenbouillon
- 100 g sugarsnaps (het hard draadje eruit getrokken met een mesje)
- 0,5 paksoi
- 100 g oesterzwammen
- 100 baby maïs
- 150 g sojascheuten
- enkele takjes koriander
- gefrituurde uitjes (Bicky uitjes)
Aan de slag!
- Doe al de ingrediënten voor de kruidenpasta in een cutter en mix deze fijn.
- Zet een hoge kookpot op het vuur en bak deze pasta, onder voortdurend roeren, gedurende een 5-tal minuten.
- Giet er het water en de kokosmelk bij en leg hierin de hele kip. De kip moet net onder staan. Zo niet giet je nog een beetje water bij. Leg er een passend, rond boterpapiertje over en breng aan de kook. Laat de kip zo een uurtje zacht pruttelen.
- Schep de kip eruit en laat ze wat afkoelen. Giet de bouillon door een zeef en zet deze dan terug op het vuur.
- Breng de soep op smaak met de vissaus, limoensap, honing en kippenbouillon.
- Pluk de kip en doe het vlees in de soep.
- Snijd de stelen van de paksoi grof en doe ze met de sugarsnaps, oesterzwammen en mais bij de soep. Laat misschien nog kort even koken tot de groentjes beetgaar zijn.
- Voeg net voor het serveren de fijngesneden bladeren van de paksoi alsook de sojascheuten toe.
- Schep de soep uit en werk af met enkele takjes koriander en wat krokante uitjes.