Heekfilet met spinaziestoemp en citroensaus

Heekfilet, ook wel mooie meid genoemd, lijkt wel wat op de kabeljauw. Het is een mooie stevige witte vis en de manier van bereiden kan je ook vergelijken. In dit gerechtje combineer ik de vis met veel citroen, wat heel fijn samengaat met de boterachtige puree en saus. De erwtjes in de stoemp zorgen dan weer voor een beetje bite. Smakelijk!

Ingrediënten voor dit recept 

Voor de spinaziestoemp:

 • 1 kg bloemige aardappelen, geschild
 • 500 g spinazie
 • saffloerolie
 • 300 g diepvrieserwtjes
 • 1 el dragon, fijngesnipperd
 • 1 cookmate groentebouillon
 • peper
 • nootmuskaat
 • half rolletje kruidenboter (60 g)
 • scheutje melk

Voor de heek:

 • 800 g heekfilet
 • saffloerolie
 • peper
 • grof zout
 • 100 ml witte wijn

Voor de citroensaus:

 • water
 • 40 ml citroensap
 • nat van de vis
 • klein klontje boter
 • 10 g fijngehakte kervel
 • 1 kl mosterd
 • 3 cookmates hollandaise saus
 • peper

 

Aan de slag!

heekfilet-recept

 

 • Stoom of kook de aardappelen. Stoof de spinazie in saffloerolie en giet het water af. Voeg de erwtjes, kruidenboter, melk en dragon toe. Meng dit met de aardappelen tot een groffe stoemp. Kruid met groentebouillon, peper en nootmuskaat.
 • Snijd de heekfilet in vier gelijke delen. Doe een scheut saffloerolie in een ovenschotel en leg er de stukken vis in. Kruid met peper en zout en overgiet met de witte wijn. Dek af met zilverpapier en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 minuten.
 • Doe het citroensap in een maatbeker en voeg er het vocht van de vis aan toe. Vul nu aan met water tot je 500 ml vloeistof hebt. Giet dit in een pannetje en voeg de mosterd en 3 cookmates hollandaise saus toe. Breng al roerend aan de kook en werk af met peper, een klontje boter en kervel.
 • Dresseer het bord met een goeie toef stoemp, daarboven de heekfilet en een royale hoeveelheid citroensaus!

 

heekfilet-recept

Eet smakelijk!

Krijg je graag als eerste mijn nieuwe recepten te zien? Schrijf je dan snel in op mijn nieuwsbrief en krijg de nieuwste recepten in je mailbox!