Vandaag deel ik het lievelingsgerecht van mijn vader. Jammer genoeg kan ik het voor hem niet meer klaarmaken en blijft er slechts wat nostalgie over. Voor deze schotel had ik hem vast en zeker uit zijn bed mogen halen. We maken lamsbout uit de oven. Nee, geen waslijst aan ingrediënten die je nooit eerder gehoord hebt…maar gewoon een goei sappig stuk vlees met lekkere geroosterde wintergroenten. Ik ben er zeker van dat zelfs de meest kieskeurige eters twee keer zullen vragen of ze écht niet meer kunnen krijgen. Laten we dus aan de slag gaan en de winterkou even vergeten!
Ingrediënten voor dit recept
- 1,7 kg uitgebeende lamsbout
- 3 tenen look
- 10 gezouten ansjovis
- grillmix
- olijfolie
- gemengde verse kruiden (peterselie, rozemarijn, salie, tijm,…)
- 1,5 kg groenten naar keuze (rode ui, venkel, aardappel, wortel, aardpeer,…)
- peper
- kruidenzout
- 1 citroen
Aan de slag!

- Snijd de lamsbout open en kruid de binnenkant met grillmix en peper.
- Versnipper 1 teen look samen met de helft van de ansjovis, rozemarijn, salie, tijm, peterselie en een scheut olijfolie. Smeer dit papje tussen het vlees. Duw het vlees terug tezamen en bind het vast met keukentouw zodat het mooi stevig blijft zitten.
- Snijd de overige teentjes look in plakjes.
- Snijd met een scherp mesje sneetjes rondom het vlees en steek hierin lookplakjes en de resterende ansjovis. Kruid het vlees ook aan de buitenkant met grillmix en peper.
- Schil de groenten indien nodig en snijd ze in grote stukken.
- Bak het vlees gedurende 1 uur in een oven van 160°. Na 25 minuten haal je de lamsbout uit de oven en doe je er de groenten bij. Kruid de groenten met kruidenzout en peper. Leg er nog extra takjes rozemarijn tussen. Besprenkel het geheel royaal met olijfolie. Zet de schotel dan de overige 35 minuten terug.
- Verwarm de oven tot 180° en snijd een citroen doormidden. Leg deze tussen de groenten en het vlees en bak nog een kwartiertje verder.
- Bestrooi voor het serveren met wat extra peterselie en besprenkel met het citroensap.
