Op het menu vandaag staat een oerklassieker. In het rijtje van stoofvlees met friet, witloof met hesp en kaassaus mag ook de vol au vent of videe zeker niet ontbreken. Niet de snelste maar wel de lekkerste methode blijft toch om even de moeite te nemen om verse bouillon te maken. Het tilt dit gerecht echt naar een hoger niveau en vergt geen kunde, enkel wat meer tijd. Ook werk ik de saus af met de bospaddenstoelensoep van Sublimix. Het geeft net die extra paddenstoelenkick wat het gerecht nog intenser maakt van smaak. Zin om dit weekend het summum van chauvinistische huiselijkheid te bereiken? Ga dan aan de slag met dit recept!
Ingrediënten voor dit recept
- 1 braadkip
- 4 stengels selder
- 1 grote ui
- 2 wortelen
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- 300 g gehakt
- 1 eidooier
- 4 el chapelure
- 1 kl rundsbouillon
- 6 cookmates witte saus
- 2 cookmates bospaddenstoelensoep
- peper
- 1 el kippenbouillon
- 400 g champignons (in vier)
- 2 el citroensap
- 4 bladerdeegpasteitjes
- fijngehakte peterselie
Aan de slag!
- Leg de braadkip in een kookpot. Snijd de selder, ui en wortelen in grote stukken en doe ze bij de kip. Overgiet met water tot de kip net onder staat. Voeg tijm en laurier toe en laat 45 minuten zachtjes pruttelen. Haal de kip eruit en laat deze afkoelen. Giet de bouillon door een zeef en zet deze in de koeling. De groenten en kruiden mogen weg.
- Pluk de afgekoelde kip en houd het vlees opzij.
- Meng het gehakt met de eidooier, rundsbouillon en chapelure. Rol frikandellen en kook ze in wat water gaar. Doe de balletjes bij het kippenvlees.
- Neem de afgekoelde kippenbouillon. Schep er een deel vet (wat bovenaan ligt) af. Giet 1 liter bouillon in een maatbeker. De rest kan je invriezen voor een andere keer.
- Doe de bouillon in een kookpot en klop er de witte saus,bospaddenstoelensoep, peper en kippenbouillon Breng al roerend aan de kook. Terwijl de saus pruttelt voeg je de champignons toe. Laat ze enkele minuten garen. Voeg daarna het kippenvlees en gehaktballetjes toe. Werk af met citroensap.
- Bak de pasteitjes zoals aangegeven op de verpakking.
- Werk de vol au vent af met peterselie.
- Serveer met een slaatje en een aardappelbereiding naar keuze.