Een paar dagen geleden werden de laatse peren van mijn boompjes geplokken. Maar wat doe je met zoveel peren als de kelder nog vol chutney en confituur staat van vorig jaar?! Dit najaar heb ik dan ook gekozen voor de uitdeelmethode. Ook voldoening gevend en net iets minder arbeidsintensief dan een wasmand peren te verwerken tot iets lekkers. Uiteraard heb ik wel een aardige hoeveelheid gehouden en er onder andere dit heerlijk herfstrecept mee gemaakt. Stel je maar even voor…boterzacht witloof, spek, blauwe kaas en die zoete toets van de peertjes. Knusheid op een bord!!
Ingrediënten voor dit recept
- 8 stronken witloof
- kruidenzout
- boter
- 1 sjalot
- 2 dikke peren (geschild en in blokjes)
- 1 el balsamico azijn
- 200 g spekblokjes
- 300 ml melk
- 40 g witte saus
- 100 g schimmelkaas
- 100 g gemalen kaas
- 50 g paneermeel
- gemengde salade
- walnoten
Aan de slag!
- Stoof het witloof zacht in boter onder een deksel. Kruid met kruidenzout en peper.
- Snijd de sjalotjes in ringen en stoof ze samen met de peren. Kruid met peper en zout overgiet met de azijn. Laat even meestoven.
- Bak de spekblokjes krokant.
- Meng de melk met witte saus en breng aan de kook. Roer er daarna de schimmelkaas onder tot deze gesmolten is en kruid met wat extra peper.
- Bouw de ovenschotel op.
- Begin met onderaan de peren. Daarboven komt het witloof en de spekblokjes.
- Overgiet met de saus.
- Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de ovenschotel.
- Zet deze daarna een kwartiertje in een oven van 180°. Eventueel kan je nog enkele minuutjes de grill van de oven aanzetten voor een extra bruin korstje.
- Serveer samen met een kruidensalade afgewerkt met walnoten.